Ќе бидете сити подолго, но и поздрави.
Со обработка на зрната од житарки, хранливата вредност се губи, што не е случај со интегрални зрна кои ги задржуваат хранливите материи, а придобивките за здравјето се повеќекратни.
Најважните здравствени придобивки од интегралната храна се:
- добро варење
- редовни движења на дебелото црево
- намалување на нивото на лош холестерол.
Дополнителна корист на интегралната храна се витамини.
Интегралната храна има значително поголема количина витамини од групата Б, што е исклучително важно за метаболизмот на јаглени хидрати, но и за квалитетот на кожата и ноктите. Кога станува збор за губење на тежината, влакната се клучни за секоја исхрана, од две причини.
Причината зошто треба да јадете цели зрна е затоа што тие успешно го контролираат нивото на шеќер во крвта. Цели зрна содржат повеќе растителни влакна и затоа обезбедуваат чувство на ситост подолго, за разлика од белото брашно, што доведува до ненадеен скок на шеќер, а потоа и глад.
Не треба да јадете повеќе од 3 парчиња вистински интегрален леб на ден. Истото важи и за интегралните тестенини – иако се поздрави во смисла дека ги одржуваат нивоата на шеќер во крвта, содржат витамини од групата Б, го подобруваат варењето на храната – сепак имаат исти калории како белите тестенини.