Празничен колач: Неверојатно мек, полн со чоколадо и банани

886

Има ли нешто поубаво од тоа кога домот ќе замириса на цимет и топли колачи?

Потребни состојки:
  • 500-600 грама брашно
  • 150 грама маргарин
  • 50 грама маст
  • 4 јајца
  • 200 милилитри јогурт
  • кора од лимон
  • 1 прашок за печиво
  • 150 грама шеќер
  • 100 грама шеќер во прав
  • 1 ванилин шеќер

За филот

  • 700 грама кисели јаболка
  • 2 банани
  • 50 грама млечно чоколадо
  • 100 грама мелени ореви
  • цимет

Приготвување:

Изматете го маргаринот и маста со шеќер во прав, додајте ванилин шеќер, кора од лимон и јајца па повторно изматете со миксер.

Во чинија ставете брашно, додајте јогурт и изматениот маргарин. Додајте го остатокот од брашното со прашокот за печиво и замесете тесто.

Развлечете потенко тесто и направете крофни. Обложете го дното на калапот за мафини со една крофничка. Изрендајте ги јаболката, додајте шеќер и цимер. Исечете ја бананата на кругови.

Полнете ги мафините со ренданите јаболка што сте ги исцедиле малку, ставете озгора круг од банана и половина коцка млечно чоколадо.

Покријте ја крофната со другиот дел од тестото, па со прсти притиснете ги рабовите. Вклучете ја рерната на 200 степени Целзиусови и печете 40 минути. Наросете ги испечените мафини со шеќер во прав.

Уживајте во миризливите и меки мафини!