Хит на Загреб Бургер фестивалот оваа година беше „Бурек Бургер“, како што самото име кажува тоа е комбинација на хамбургер и бурек.
На идејата дошол Марин Медак, а се состои од говедско месо, пржен лук, тенко сечен компир, јогурт и краставички сложени меѓу два бурека.
Посетителите на фестивалот велат дека е подобар од било кој друг бурек.
Мора да се признае дека вака изгледа вкусно, а сигурно би било убаво да се проба.
Бидејќи доаѓа есен зимницата е неизбежен дел кој се поврзува со неа, а секако со овој специјалитет би одговарала одлично, еве за што станува збор.
Направете вкусни лути пиперчиња за зимата, една од најлесните и евтини зимници.
Ви требаат 250 милилитри оцет и 750 милилитри вода, 1/2 кеси винобран, 1/2 кеси конзерванс, 10 грама бибер во зрна и 1 килограм феферонки.
Се ставаат сите состојки во шерпа и се оставаат да вријат, па по 15 минути се ладат.
Се полеваат феферонките со сокот во тегла. Се чува на ладно и темно место.