ТЕЖИНА, НАДУЕНОСТ, ЗАМОР? КАКО ДА ЈА ИСФРЛИТЕ ВОДАТА ОД ВАШЕТО ТЕЛО

607

Билката што ја користиме како зачин има „магична“ моќ. Нејзината количина во оброците е секогаш мала, така што не е доволно да се започне со излачувањето на акумулираната течност од телото.

Нерамнотежата на хормоните за време на менструалниот циклус, бременоста, менопаузата и ПМС можат да создадат подуеност кај жената, а не е тајна дека многу луѓе забележуваат дека градите им се „поцелосни“ неколку дена пред да добијат менструација.

Преголемиот внес на сол, шеќер и маснотии може да придонесе за задржување на вода во организмот, што дополнително е фаворизирано од недоволно внесување на витамини Б комплекси и протеини.

Брзата храна и храната која е многу солена предизвикува телото да ја задржува водата, а ние се чувствуваме подуени во абдоменот и во екстремитетите. Исто така, хроничните заболувања како што се бубрезите, белите дробови или артритисот можат да предизвикаат задржување на водата.

Магдоносот, билката што ја користиме како зачин, има „магична“ моќ. Неговата количина во оброците е секогаш мала, така што не е доволно да се започне со излачувањето на акумулираната течност од телото.

Магдоносот е одличен сојузник во борбата против уринарните проблеми, бубрезите и силниот диуретик. Листовите од корен и магдонос може да се користат како лек.

Постојат многу рецепти за подготовка на чај од магдонос. Еве една препорака:

Додадете 5 големи лажици сецкан магдонос во врела вода (околу еден литар).

Оставете ја течноста да отстои околу дваесет минути, по што можете да го исцедите или да го испиете чајот со сецкан магдонос.

Чајот од магдонос може да се пие и топол и разладен.

Можете да го пиете секој ден, освен доцна навечер, за да не мора често да одите во тоалет.

Екскрецијата на течност од телото е многу важна. Со урина излачуваме отрови, бактерии и други штетни материи.

Магдоносот е научно докажано дека е одличен диуретик, со силен антиоксиданс.

Конзумирање чај од магдонос се препорачува, но не треба да претерате. Потрошувачката треба да биде не повеќе од литар чај на ден.

Во антички Рим се верувало дека грицкањето на лисјата од магдонос ја подобрува перцепцијата и интелектуалната способност.

Денес, оваа билка се користи само како зачин, а добронамерните ја користат како лек.